Grossus Blockchain je temeljni razvojni člen Startup Ekosistema Geton. Koncept uporablja inovativen pristop povezovanja e-poštnih računov z različnimi naslovi e-denarnic.

Namensko transakcijsko omrežje digitalnih sredstev znotraj Startup Ekosistema Geton

GROSSUS BLOCKCHAIN

Poslovni model in namen:
1. Razvoj Ekosistema Geton
2. Upravljanje Ekosistema Geton
- Zagotavljanje poslovnih prostorov - pisarne, strežniška soba, konferenčne sobe itd.
- Zagotavljanje informacijskih tehnoloških kapacitet.
- Zagotavljanje omrežja "Grossus Blockchain", kjer so potekale transakcije med elektronskimi denarnicami Gx....., ki so jih uporabniki upravljali prek svojih e-poštnih računov. Vsak naslov je prejel edinstveno elektronsko denarnico. Primer denarnice Gx: Gx44875a3028df90587e853c78b0b0283699fb91. Kripto valuta omrežja je GroshCoin (GROSH) z nominalno vrednostjo 1,00 EUR. GROSH smo uvedli, ker bi bilo za podjetje Geton nezakonito omogočati prenose saldov v EUR vrednosti (med uporabniki).
Za vse navedene storitve je podjetje Grossus d.o.o. zaračunavalo Geton d.o.o. stroške storitev.

EKOSISTEM GETON

Poslovni model in namen:
Startup Ekosistem Geton je bil zasnovan na prepričanju, da bi bil svet veliko boljši, če bi inovativna start-up podjetja in njihovi podporniki lahko ustvarili vrednost znotraj popolnoma preglednega, digitalnega in neodvisnega ekosistema enakih priložnosti.
Več podrobnosti si lahko preberete v prevedeni različici Bela knjiga Ekosistema Geton.
Originalna, angleška različica Whitepaper-ja je dostopna na: Geton Ecosystem Whitepaper.

Poslovne operacije Ekosistema Geton:
1. Zagotavljanje okolja za trgovanje z GROSH vavčerji:
GroshCoin (GROSH), nativno in uporabniško (utility) kriptovaluto so uporabniki lahko prenašali ali jo menjali v druge ekosistemske kriptovalute med Gx denarnicami Grossus Blockchain omrežja.
Registrirani uporabnik je v vmesniku svoje Gx.. denarnice, ki jo je upravljal prek e-poštnega računa, lahko ustvaril Naročilo za nakup GROSH vavčerja (Depozit EUR) ali naročilo za Prodajo GROSH vavčerja (Wirhdraw). Glede na zahtevo je bil ustvarjen obrazec s podrobnostmi nakupa (Proforma račun), ki je bil na voljo za shranjevanje, prenos, tiskanje ali deljenje s komerkoli.
Menjava GROSH Vavčerev v EUR je potekala prek mehanizma "Widhdraw", s katerim je zainteresirani uporabnik oddal naročilo za mejavo njegovega GroshCoina v EUR protivrednost. Menjava se je izvedla v časovnem zaporedju in sicer se je njegov GroshCoin dodelil tistim uporabnikom, ki so s svojimi EUR prek mehanizma "Depozit" želeli kupiti GROSH Vavčer in posledično GroshCoin.
Nakup GROSH vavčerjev je bil mogoč prek:
- Depozita EUR na bančni račun podjetja GETON d.o.o. (Banka LON, Intesa Sanpaolo, Revolut)
- Depozita BTC ali ETH prek vmesnika platforme Coinbase - prejeti BTC ali ETH sta se takoj pretvorila v EUR.
Uporabniki so z deponiranim dobroimetjem kupovali GROSH vavčerje od tistih, ki so jih prodajali - bodisi z menjavo GROSH v EUR ali BTC. Z vnovčenjem dobroimetja in nakupom, oziroma pridobitvijo dobroimetja ter prodajo GROSH vavčerja je uporabnik plačal provizijsko pristojbino, ki je predstavljala Getonov prihodek. Vse te transakcije so bile zabeležene in prikazane v Getonovih poslovnih knjigah.
Menjava GROSH vavčerjev v EUR je potekala v istem zaporedju kot zamenjava EUR v GROSH vavčerje – od najstarejših zahtev do najnovejših. Konec leta 2020 je bila temu mehanizmu dodana funkcija "Swap", kjer so bili uspešno zamenjani GroshCoini v EUR dobroimetje prikazani v saldu EuroGrosh.

2. Mehanizem distribucije - sproščanje projektnih kriptovalute v obtok prek platform InstantBeta:
Vsaka projektna kriptovaluta je podpirala posebno platformo, kjer so uporabniki s svojimi dejanji sproščali v obtok določeno kriptovaluto in tako povečevali (zagotavljali) emisijo v obtoku.
Algoritem za distribucijo (DPMC) je, skladno z delitvijo nagrad za določene uporabniške aktivnosti v InstantBeta platformi (s čemer se je zmanjševala količina nerazdeljene in povečevala količina razdeljene kriptovalute) sorazmerno prilagalal ceno te kriptovalute - do končno določene. Ponazorjen je z grafom logaritmske krivulje. Kripto valute so bile ustvarjene v Ethereum omrežju. V Ekosistemu Geton so bile shranjene v tki. hladnih denarnicah (cold wallet), ki so splošni normativ v svetu kripto valut. Uporabniki, ki so prenašali stanja iz svojih Gx denarnic v 0x denarnice omrežja Etherscan ali obratno, so na ta načim polnili ali praznili emisije v teh sistemskih e-denarnicah. Mehanizem prenosa stanj kriptovalut med različnimi omrežji imenujemo "token bridge", ki se je do danes tudi masovno uveljavil v svetu kriptovalut.

Getonove sistemske e-denarnice so v Ethereum omrežju javno vidne in jih lahko preverite prek naslednjih povezav:
- Business Development Supply (BDS) - nerazdeljena emisija, ki prehaja v obtok kot nagrada za v naprej predpisane uporabniške dejavnosti (registracija računa, uporaba funkcionalnosti, deljenje,...) na InstantBeta projektnih platformah.
- Ecosystem Supply - količina vseh kovancev, ki so jih imeli ali jih imajo uporabniki v svojih e-denarnicah znotraj omrežja Grossus Blockchain. Ta emisija odraža dr polni ali prazni s izvajanjem prenosov kriptovalut med različnimi blockchain omrežji.
- Liquiodoty Pool - emisija, ki se je ustvarila ob menjavi kriptovalut prek mehanizma GROSH Mining Stake, ko je sistem za vsak uporabniški stake ustvaril dvojno naročilo hkrati pa v obtok sprostil sorazmerno količino nove količine GroshCoin (GROSH) - rudarjenje.

3. Kripto valute in njihove projektne (InstantBeta) platforme:
- PiplCoin (PIPL) - kriptovaluta je podpriala delovanje in se sproščala v obtok prek platforme PiplShare - namenjene za promocijo in izvajanje dejavnosti samostojnih izvajalcev (freelancing), kjer je vsak novo registriran uporabnik prejel ustrezen znesek kripto valute PiplCoin. Kdor je objavljal ali se prijavljal na projekte, si je s svojimi dejavnostmi lahko prislužil še dodatnoi količino kriptovalute piplCoin, ki so ga uporabniki lahko uporabljali za plačilo drug drugemu za naročene in izvedene storitve - znotraj platforme. Skupno se je v platformo PiplShare 2020 registriralo 193.934 uporabnikov.
- PronCoin (PRON) - kriptovaluta je podpirala delovanje in se sproščala v obtok prek platforme PronWorld, namenjene promociji in izvajanju dejavnosti, povezanih s deljenjem vsebin za odrasle, kjer je vsak novo registriran uporabnik prejel ustrezen znesek kripto valute PronCoin. Uporabniki so prav tako prejeli določeno količino kriptovalute ob ogledu ali nudenju vsebin, kar je povečalo priljubljenost platforme. O tem poslovnem modelu so mediji pisali že leta 2018, ko je bil projekt predstavljen na razstavi v Las Vegasu, leta 2018 na sejmu v Lizboni, istega leta pa je bil ta poslovni model nagrajen z inovacijsko nagrado na sejmu Venus Berlin. Skupno se je na platformo PronWorld 2020 registriralo 133.549 uporabnikov.
- GetonCoin (GETON) - kriptovaluta je podpirala delovanje je prehajala v obtok prek platforme GetonHealth, namenjene promociji in izvajanje oglaševalskih in trgovskih dejavnosti, povezanih s proizvodi za zdravje in lepoto. E-trgovina je temeljila na konceptu "multi-vendor", kar pomeni, da so zainteresirani prodajalci na tej platformi prodajali svoje izdelke samostojno, neodvisno od drugih, pa vendar istim kupcem - algoritem DPMC je distribuiral (sproščal v obtok) kupcem ali novo registriranim uporabnikom dodatne količine kripto valute GetonCoin.
Prvi trgovec na platformi GetonHealth je bilo podjetje Vivo Plus iz Srbije, s proizvodi, ki vsebujejo med in naravne materiale. Ta dobavitelj je bil dejansko pobudnik lansiranja platforme GetonHealth. Skupno se je v platformo GetonHealth 2020 registriralo 138.317 uporabnikov.

Getonova Ekipa so v letih od 2017 do 2021 najele za razvoj ter implementacijo tokeniziranih vmesnikov za ERC-20 žetone tudi naslednje ugledne stranke:
LifeOnScreen (LOS) – platforma LifeOnScreen – oglaševanje prek mreže javnih zaslonov;
Canabio (CNB)platforma Canabio – alternativna medicina in zdravljenje;
CryptoBoard (CBDX) – CryptoBoardMedia – medijska kriptovalutna platforma;
AirPod (APOD) – koncept spalnih komor za letališča;
CarbCoin (CARB)LTC - spodbujanje inovativne tehnologije sežiganja organskih odpadkov pri nizkih temperaturah.

Geton Ekosistem so prvotno sestavljale naslednje platforme: GetonFund (zbirka vseh ekosistemskih denarnic), GetonDirect (mehanizem za nakup in prodajo ekosistemskih kripto valut na borzi CREX24), GetonPlus (register projektov, ki so jih podpirale ekosistemske kriptovalute, in platforma za izvajanje prenosa kriptovalut (bridge) med omrežjema Etherscan (0x... e-denarnica) in Grossus Blockchain ( Gx... e-denarnica), ki je prvotno Getonovo omrežje za izvajanje in javno prikazovanje transakcij) in prva različica GetonExchange, menjalnica, ki je delovala neposredno v Ethereum omrežju.
Od leta 2017 smo v Ethereum omrežju ustvarili različne ERC-20 kriptovalute za različne stranke. Za vsako od njih je bilo pripravljena Bela knjiga (Whitepaper), objavljena na BTC Talk forumu in deljena v družbenih omrežjih, za nekatere projekte pa je bila razvita in objavljena tudi beta različica platforme.

4. Marketinške platforme:
Te platforme so bile zasnovane za izvajanje mehanizmov trgovanja s kriptovalutami prek GROSH Mining Stake mehanizma in posledično sproščanje novih izdaj kripto valute GroshCoin (GROSH) v obtok – rudarjenje. Načrtovana in izvedena končna emisija GROSH je znašala 210 milijonov, mehanizem sproščanja – rudarjenje – pa je bil GROSH Mining Stake. Mehanizem so uporablniki uporabljali dnevno, v letu 2020 in del leta 2021, deloval pa je na naslednji način:
• Uporabnik je izbral želeni paket GROSH Mining Stake v svojem profilu.
• S sprostitvijo svojega GroshCoin (v e-denarnici Gx...) je uporabniki kupil želeno ekosistemsko kriptovaluto iz "Likvidnostnega bazena". Del uporabljenega GroshCoina (od 36% do 45%) se je razdelil kot prihodek od prodaje v 8- ali 9-nivojsko strukturo kupčevih priporočiteljev, preostalih 64% ali 54% uporabljenega GroshCoina pa v "Likvidnostni bazen". Od tam je bila kupljena kripto valuta poslana v uporabnikov profil, algoritem pa jo je začel prodajati za obdobje 100 dni.
• Glede na tedanjo vrednost paketa kupljene kriptovalute v GroshCoin vrednosti, je algoritem 100 dni ohranjal isto vrednost paketa kriptovalute tako, da je zmanjševal njeno količino. Ker se je v tem času cena podprte kripto valute spremenila zaradi aktivnosti uporabnikov na projektni platformi, je imel uporabnik po 100 dneh sorazmerno manjšo količino te kriptovalute v svojem profilu, vendar enako vrednost v GroshCoin, kot jo je imel ob odprtju GROSH Mining Stake.
• Dodatno je uporabnik s tem naročilom narudaril – sprostil v obtok – dodatno količino GroshCoin, tako da je imel po 100 dneh tudi stanje dodatnih GroshCoin v svoji e-denarnici, ki jih je lahko uporabil za:
o Nov GROSH Mining Stake
o Transfer v drugo e-denarnico
o Transfer partnerjem ali drugim uporabnikom
o Oblikovanje GROSH vavčerja in zahtevanje menjave v EUR dobroimetje ter prenosa stanja bodisi na bančni račun ali nakup BTC ter prenos v obliki kriptovalute na lastno e-denarnico. V tem primeru se uporabnikov GROSH vavčer prodal tistim uporabnikom, ki so imeli aktiven zahtevek za nakup slednjega.
Getonova ekipa je sproti spremljala in zbirala prejete zahteve za nakup/prodajo GROSH vavčerjev in usklajevala te nakupe s prodajnimi zahtevami, v kronološkem vrstnem redu (časovni žig) oddaje. Pripravljene pripravljene pakete transakcij smo vsaj enkrat dnevno uvozili v bančni ali kripto vmesnik na Coinbase in jih ustrezno obdelali, kot je tudi zabeleženo v izpisih.
Na ta način tudi vse druge menjalnice kriptovalut obdelujejo transakcije v FIAT valutah. Danes se velik del tega procesa že zgodi avtomatizirano, saj so se banke, ki podpirajo to dejavnost, prilagodile novim poslovnim modelom.
Registracija novega uporabniškega računa v Ekosistemu Geton je bila mogoča le s povabilom obstoječega člana. Obstoječi člani so bili vsekakor motivirani za spodbujanje delovanja in registracije novih članov, saj so prejeli nagrado v GroshCoinu takoj, ko je njihov povabljenec ustvaril GROSH Mining Stake. Pravila in podrobnosti priporočanja vpisovanja so predstavljena v "Protokolu za napotitveno povezavo", ki ga uporabniki sprejeli z uporabo katere koli marketinške platforme.
Marketinške platforme so bile:
• Geton Trading
• Premium Geton Trading
• Geton Global
• Geton Vip


Nekaj posnetkov delovanja funkcij marketinških platform, ki so jih uporabniki v letu 2020 redno uporabljali - brez težav:
- How to register with a referral invitation and how to verify your account?
- How to register and verify your account as a Company?
- How to deposit funds - Cryptocurrencies (BTC)?
- How to deposit funds - FIAT currency?
- How to buy tokens, stake tokens and collect stake rewards?
- How to withdraw funds - FIAT currency?
- How to withdraw funds - Bitcoin?
- How to transfer funds between GetonGlobal users on platform?
- How to change my IBAN / Bank account number?
- How to buy tokens, stake tokens and collect stake rewards?
- How to transfer funds between Geton users or platforms?

Geton.News platforma je bila uradni vir novic Ekosistema Geton.
Na platformi Geton.Exchange so lahko uporabniki menjali ekosistemske kriptovalute. Platforma je tudi omogočala "Depozit" (menjava - nakup GROSH vavčerjev) in "Withdraw" (menjava - prodaja GROSH vavčerjev) s istim algoritmom kot marketinške platforme.
Platforma Geton.Support je služila informativnim namenom in nudila podporo uporabnikom, pošiljanju masovnih sporočil ter sistemu "support tickets".
Geton.Investments prvotno ni bila, niti projektna, niti marketinška platforma, ni imela vmesnika za registracijo uporabnikov, vendar je služila informativnim namenom. Kasneje (2022) je platforma združila dejavnosti vseh platform in omogočila uporabo trgovalnih naročil "Trading Order", kjer so uporabniki lahko menjali kripto valute ekosistema v USDT. Platforma je delovala s podporo omrežja GetonLedger blockchain.
GetonLedger.com je nadgradnja omrežja Grossus Blockchain, zasnovanega na Ethereum protokolu (ERC-20), ptransakcije pa seo se potrjevale s protokolom Proof-Of-Authority (POA), kjer znani validatorji potrjujejo transakcije. Uporabniki so svoja stanja kriptovalut upravljali prek MetaMask denarnic.
MyGetonWallet je bila denarnica Ekosistema Geton, kjer so uporabniki enostavno prenašali stanja kripto valut v lastne MetaMask denarnice zgolj z vnosom svojega e-poštnega naslova, s katerim so prvotno upravljali Gx denarnice na na Getonovih platfoprmah. MyGetonWallet je vključeval tudi raziskovalca transakcij (explorer), prek katerega si je vsak uporabnik lahko ogledal in izpisal vse transakcije, količine prenosov in točen čas (žasovni žig) prenosov kriptovalut, od začetka delovanja Getona. V letih 2022 in 2023 je prek te platofrme več kot 3000 uporabnikov uspešno preneslo stanja kriptovalut v svoje denarnice MetaMask.

Ob koncu junija 2023 smo - po predhodnem obvestilu - zaprli MyGetonWallet.com, GetonLedger.com, Geton.Support in GetonInvestments ter uporabnikom omogočili prenose (bridge) kriptovalut iz omrežja GetoLedger in/ali (to je še vedno mogoče) Gx denarnic omrežja Grossus Blockchain v omrežje Binance SmartChain. Do sedaj je to storilo približno 5000 uporabnikov. Od leta 2022 imajo vse kripto valute ekosistema trgovalne pare na decentralizirani borzi Pancakeswap.
Od julija 2023 platforma Geton.Global uporablja pametno pogodbo dApp WaweSwaps.Global, ki deluje v omrežju Binance SmartChain. Vsi Getonovi uporabniki lahko menjajo svoje kripto valute po veliko višjih cenah, kot so jih plačali zanje.

Sporočilo ustanovitelja

Od ideje do tokeniziranega posla
Kriptovalute ponujajo ogromen potencial za razvoj in vzpostavitev naprednejših praks na področju financ in povezanih tehnologij, hkrati pa s seboj prinašajo določen nabor tveganj in negotovosti. Čeprav obljubljajo finančno neodvisnost v stalno se razvijajočemu finančnemu okolju, pa zmotno razumevanje in napačna uporaba zlahka vodijo v centraliziran pristop, ki razvodeni njihovo pravo bistvo. Da bi to omilili in v največji meri ozavestili uporabnike o tem kar je pri kriptovalutah vsebovano v njih samih, v naši ekipi vztrajno vključujemo decentralizirane principe in uporabniku osredotočen dizajn za varno uporabnost. Naša misija je razjasniti nesporazume in se poglobiti v še boljše razumevanje povezave med kriptovalutno decentralizirano identiteto, vplivi na človeško vedneje (vzorce vedenja in rutine) ter uspehom kripto valut. Preučujemo trke med uveljavljenimi finančnimi paradigmi in nedotaknjenim potencialom, pri čemer poudarjamo ključno vlogo suverenega vedenj ater kritičnega odločanja pri uporabi kriptovalut.
Ne razpravljamo le o teorijah, ampak aktivno izvajamo strategije v realnem okolju decentralizirane platforme WaweSwaps Global, kjer oblikujemo in utrjujemo pozitivne in varnejše decentralizirane prakse.
Lahko si predstavljam, da moje besede ne bodo pravilno razumljene, vsaj ne tako kot so napisane. Kdor me pozna, ve, da sem odkriti kritik pristopov ter uporabe kriptovalut na način, kot ga razume ter promovira večina. Ponujam alternative, vključevanje kriptovalut v vsakodnevne dejavnosti, v smislu produkcije, ustvarjanja vrednosti, kajti zakaj kupiti kriptovaluto, če veš, da je edini način, da boš z njo zasližil ta, da najdeš nekoga, ki jo bo od tebe kupil po višji ceni!!! Ne morem napovedati prihodnosti in nisem vstopil v vaše življenje, da bi določil njegov izid. Moj cilj je, da vam pokažem, kako se začne, nato pa vam pomagam premagati FOMO - Strah pred zamujanjem (špekulacija). Ta strah ovira vašo odprtost za spremembe in potencial, ki ga imajo prav kriptovalute. Zavezan sem k ustvarjanju okolja brez nepotrebnih ovir in špekulacij, sveta, kjer je vse, kar je koristno za ljudi, dosegljivo, kjer ustvarjalnost in inovacije cvetijo. Ne glede na našo začetno točko je izbira v končni fazi v vaših rokah.

Lep pozdrav,
Milan Kozlevcar